19-10-2018

De titel van de landelijke rugscreeningsdag is dit jaar de Dag tegen rugpijn.

Waarom heb ik deze titel dan niet gekozen voor deze dag terwijl we wel meedoen met de landelijke rugscreenings dag? Omdat Chiropractie zoveel meer is dan dat. En het impliceert ook dat alleen mensen met klachten behandeld kunnen worden. Maar is dat ook zo?

Er zijn genoeg onderzoeken die laten zien wat preventief handelen door de chiropractor doet met het lichaam. Een van de onderzoeken is een 7 jarig onderzoek welke geplubiceerd is in een vooraanstaand medisch tijdschrift Journal of Manipulative and Physiological Therapie (JMPT) in 2007 geeft het volgende aan als men regelmatig de chiropractor bezoekt:

- 60% minder ziekenhuisopnames
- 59% minder dagen in het ziekenhuis
- 62% minder poliklinische operaties
- 85% minder medicijn kosten

En zo is er ook genoeg literatuur te vinden over minder ziekteverzuim en uitbetaling door de overheid en instanties als men de chiropractor bezoekt. Hoe kan dat dan denk je?

De eerste blokkades in de wervelkolom ontstaan vaak al in de baarmoeder en bij de bevalling. Daarna groeien kinderen op met vallen en opstaan. Soms lost het lichaam het zelf op, en soms niet. Pijn komt er vaak niet bij kijken. Maar of het lichaam het op kan lossen hangt af van een goed functionerend zenuwstelsel en wervelkolom. Lost het lichaam de blokkade niet op, dan heeft dat weer een neerwaarts spiraal effect op herstel en aanpassing binnen het lichaam. Oftewel: meer blokkades zorgen voor een zwakker zenuwstelsel en breinfunctie. En zwakker zenuwstelsel en breinfunctie zorgt weer voor meer blokkades in het lichaam omdat het het weefsel niet meer goed kan aansturen, waardoor herstel ook veel moeilijker wordt bij schade. 

Voor mijn eigen kinderen is dit wat mij betreft geen optie. Zij liggen dus met grote regelmaat op tafel. En nee.. meestal hebben ze dus geen klachten. En ikzelf lig ook het liefst iedere week op tafel voor een optimale functie en doorstroming, zodat ik ook mijn klanten optimaal kan begeleiden naar een beter en sterker herstel. 

Maar even terug naar wat gebruikelijk is in deze maatschappij. Is re-actief reageren een goede instelling? Of is pro-actief werken aan onze gezondheid een betere instelling? En wat speelt er nog meer???

Onze visie als praktijk zijnde maar ook in mijn eigen gezin, is een betere, blijere en gezondere maatschappij creëren, met als gevolg dat ziektekosten niet de pan uit rijzen. Veelal worden therapieën door de zorgverzekering vergoed. En gebruikelijk is dat men vanuit een re-actieve manier op klachten reageert.  Echter waar men niet bij stil staat, is dat dit veel duurder is dan klachten te voorkomen. Vele onderzoeken laten zien dat pro-actief met je gezondheid omgaan op het gebied van preventie, dit enorm veel geld scheelt aan de schatkist, maar ook aan bedrijven. De ingediende ziektekosten zijn zo hoog aan het worden dat zorgverzekeraars hun polis steeds duurder maken. Ieder jaar maken we dit weer mee. Echter werken de meeste mensen hier dus zelf ook aan mee. Het zou beter zijn als we deze oorzaak en resultaat zouden gaan omdraaien. Betere preventieve gezondheid acties zorgt voor minder ziektekosten, welke dus ook niet ingediend hoeven te worden. De zorgverzekeraars krijgen minder kosten qua vergoedingen,dus is er geen basis meer om hun polis duurder te maken maar wellicht wel goedkoper. Dan moeten we natuurlijk wel even uit de gedachte stappen dat als we geen klachten hebben, dat ook daadwerkelijk alles goed gaat voor nu en in de toekomst, en dat we ook geen klachten zullen krijgen, terwijl we ons lichaam misschien niet altijd even netjes gebruiken. Want tussen geen klachten of een optimaal functionerend lichaam zit een groot verschil. Denk maar eens aan de volgende dingen: kanker, een plotseling hartinfarct zonder eerdere hartklachten of zelfs het bekende gaatje in je tanden waar je in het begin geen last van hebt.

Maar wat is het resultaat als iemand niet alleen klachtenvrij is, maar ook tevens optimaal presteert:

Een gezonde en fitte mama is een mama die veel aankan en alles draaiende kan houden. Een huishouden, kinderen verzorgen, partner zijn, gezinslid zijn en nog een sociaal leven hebben en ook eventueel nog werken. Dat geldt ook voor een papa.  De kinderen krijgen daarbij een spiegel voor van papa en mama die blij zijn,  waardoor kinderen zich niet hoeven te verstoppen achter een emotioneel muurtje of zich helemaal verstoppen op hun kamer bijv., maar besmet worden met een blij voorbeeld. Andersom..  blije en gezonde kinderen die nooit ziek zijn, is het allerfijnste voor een ouder. Niemand wil zijn kind zien lijden. Maar vooral willen we dat onze kinderen vloeiend door het leven gaan en optimaal kunnen presteren.  Het leven is hard genoeg namelijk voor kinderen. Als de wervelkolom van het gehele gezin goed werkt dan is iedereen blij en kan hij of zij zorgeloos zijn of haar ding doen in het leven. Als we klein denken; dat is 1 gezin oftewel 1 huishouden welke happy is.  Gaan we groter denken, en komen er meerdere gezinnen van dezelfde omgeving dan wordt een hele wijk heel blij. Gaan we nog groter denken, en komen er nog meer mensen/ gezinnen dan krijgen we een verandering in de gehele maatschappij.

Dus... daarom niet de titel Dag tegen rugpijn, maar Check je rug familie dag. Op deze manier kunnen we met zijn allen de maatschappij een betere plek maken. 

Voor onze maatschappij geldt dan: Waar is er plek voor ruzie als men blij en dankbaar kan zijn. En waar is er plek voor ziekte als het lichaam goed functioneert....