10-06-2021

Een blij hoofd is een blij lichaam
Zoals wij al vaker aangeven, heeft je mindset een groot effect op je lichaam. 
Denk je de hele tijd negatief, zal je ondervinden dat je lichaam ook klachten gaat vertonen. Ben je druk in je hoofd, zal je ook geen rust vinden en dit heeft een negatief effect op je lichaam. Je bent dan bijvoorbeeld meer vatbaar voor virussen en ziektes etc. Hoe dan vraag je je af? Komt er weer een met het zit tussen je oren... Hoe? Simpel. Je lichaam functioneert door de chemie in je lichaam. Een zenuwstelsel kan bijvoorbeeld niet werken als er geen neurotransmitters zijn (Chemie!). Alles wat je doet en denkt creëert chemie. Goede gedachten creëren andere chemie dan slechte gedachten. Denk maar eens aan hoe je je voelt als je stress hebt (alle gespannen spieren, hoog ademen, hartslag en bloeddruk die omhoog gaan etc.).  En hoe ontspannene en fijn je jezelf voelt als je een knuffel geeft en mag ontvangen. Dat creëert een heel ander lichaam toch? En dat alles komt door je gedachten en je chemie. In onze eerdere blog 'Ben je boos"  hebben we het gehad over keuzes qua emoties. Ik zou die zeker eens nalezen als je dat nog niet gedaan hebt. 
 
Nu vraagt deze tegenwoordige tijd heel veel van ons. Voor veel mensen is moeilijk om constant rustig en positief te blijven, als men niet weet hoe dit moet of nooit geleerd is. En dan nog.. zelfs de mensen die weten hoe ze dingen in perspectief moeten zetten, worden nog wel eens getriggerd. Alleen weten zij veel sneller hoe ze hun gedachten kunnen omzetten zodat ze weer hun lichaam kunnen veranderen qua chemie. Valt je ook wel eens op, dat de oudste mensen vaak heel positieve mensen zijn? Ze worden niet voor niets zo oud! Ik weinig echt zeurende en negatieve mensen die echt oud worden. Wil je leren hoe dit moet, dan raad ik je echt aan het pad op te gaan van boeken lezen. Zoveel inzicht door simpel een boek. Ikzelf houd echt van een boek met papier in mijn handen, maar tegenwoordig met bijv. Storytel heb je alle boeken in de vorm van luisterboeken. Als je geen tijd hebt om te luisteren, dan weet ik zeker dat er genoeg dode momenten in een dag zit, waarin je kan luisteren terwijl je activiteiten doet waarbij je niet hoeft na te denken, bijv strijken en eten koken, reizen van en naar werk etc. 

Wat ook helpt in deze tijd om de rust en positiviteit te bewaren is meditatie. Het mooie hiervan is: iedereen kan het! Als je zegt dat je het niet kunt, dan heb je het niet genoeg gedaan in mijn ogen. Of misschien moet je een andere manier van mediteren oppakken. Alle begin is moeilijk. Wel hebben allemaal 1001 gedachten die door ons hoofd gaan in het begin van de meditatie. En als het echt niet lukt, dan zijn er genoeg anderen manieren die meditatief werken, zoals in het bos lopen of mindfull eten, ademhalingsoefeningen etc.

Een  van de mooi hulpmiddelen om te mediteren die wijzelf gebruiken is de app "Insight Timer". Een gratis meditatie-app welke je zo op je telefoon kan downloaden. In deze app kan je selecteren hoelang je wilt mediteren, in welke taal, waarover etc. Ook staat er rustgevende muziek op en zeer interessante podcasts.
Dus download de app en start je weg naar meer positiviteit en rust in je lichaam en geest.