25-07-2018

Knuffelen

Waarom een blog over knuffelen, dat heeft toch helemaal niets met chiropractie te maken?
Dat zou je denken, maar toch is dit niet zo. Vooral als je onderstaand leest.

Sinds eind april 2018 heb ik besloten om na de behandeling, de mensen die van de behandeltafel af komen, een knuffel te geven. De mensen die dit weten zijn er ondertussen aan gewend. Degene die dit voor het eerst lezen zullen waarschijnlijk denken.. wat een gek persoon die chiropractor.
Af en toe denk ik ook wel eens of ik een beetje gek aan het worden ben.. maar toch... dan denk ik dat het in een positieve manier is ;-). Ik ben me er ook beter door gaan voelen als ik eerlijk ben.
Helaas is er door corona klad gekomen in het knuffelen en is de maatschappij daardoor ook wat afstandelijker geworden.
Wie weet ga ik er binnenkort toch weer mee beginnen.

 

Waarom is knuffelen gezond


Hoe is dit gekomen? Ik heb meerdere collega's bezocht in het buitenland die dit ook doen. Meestal waren dit de drukste praktijken waar heel veel mensen met plezier naar toe kwamen. Er hing altijd een heel positieve sfeer/energie.
Dan ga je nadenken over hetgeen wat ze daar nu eigenlijk allemaal doen, hoe het daar loopt, en hoe dingen zo efficiënt kunnen lopen zonder dat er lange wachttijden zijn voor cliënten of nieuwe cliënten maar toch goede resultaten behalen.

Een van de dingen daarvan was het knuffelen na afloop van een behandeling.
Iedereen had een glimlach op zijn gezicht na zo'n knuffel. Heel mooi om te zien. Dat maakte dan ook weer een tikkeltje jaloers. Want dan ga je denken aan je eigen werk omgeving en dan was gelijk de gedachte... Op Volendam wordt dit hem toch echt niet.

Na een van de laatste seminars in April 2018 was ik er klaar mee, en besloot ik om uit mijn comfort zone te komen en iedereen een knuffel te geven.
Dit was een pittige stap, aangezien ikzelf ook niet uit een gezin kom die veel knuffelt met elkaar.
Daarbij is gelijk uiteraard de eerste gedachte... wat zal een ander wel niet denken.
Het was de bedoeling dat dit maar voor 1 dag zou zijn. Maar het werd nog een dag, en toen nog een dag. Na 1 week heb ik besloten om dit maar gewoon standaard te maken. In plaats van dat ik heel veel negatieve opmerkingen kreeg, kwamen er toch wel erg veel 'smiles' op mensen hun gezicht.
Heel veel opmerkingen kwamen voorbij zoals: "dit zouden mensen vaker moeten doen". Mijn ervaring was echt dat ik de meest mooie knuffels ook terug mocht ontvangen, van de meest onverwachte mensen.
Mannen, vrouwen, jong en oud..
Ik heb besloten dat er geen specifieke groep is die beter kan knuffelen dan de ander. Ondertussen komt het wel eens voor dat ik met wat anders bezig ben en in mijn hoofd zit met dingen en dus niet snel genoeg een knuffel geef. Dan staan mensen gewoon te wachten op hun knuffel en vertrekken ze niet voordat ik die gegeven heb. Dat maakt echt blij. Het wordt dus wel gewaardeerd.
Het gevoel wat er dan ook vrij komt, is er een van een geluksgevoel, ook bij mij. Maar hoe komt dat dan?

 

Wat doet oxytocine?

In mijn informatie bijeenkomst voor nieuwe klanten of mensen die gewoon meer willen weten over een sterker lichaam, laat ik zien wanneer men in 'fight flight' modus komt, wat er dan gebeurd met het lichaam en welke invloed dat heeft op je eigen herstel als je een behandeltraject in gaat.
Als ik iets meer tijd over heb, ga ik iets dieper in op de hormonen die vrij komen. Bij 'fight flight' heb je de standaard stresshormonen natuurlijk zoals cortisol, adrenaline, histamine en testosterone. Deze zorgen voor het overleven, maar niet voor herstel.
Toen vroeger die leeuw voor ons stond, was het belangrijk dat je in die grot terecht kwam.
Of je een knie of rugprobleem had, of een spierscheuring had op dat moment, was echt niet belangrijk.
De primaire functie was dan ook niet herstel, maar zorgen voor veiligheid zodat je kon overleven, op welke manier dan ook. Het lichaam vond wel een manier om zich aan te passen om die grot in te komen.
Zat je in die grot, veilig met je gezin en niemand die was overleden, en tevens met eten, dan kon het herstel van je lichaam beginnen.
 

Dan worden er andere hormonen geproduceerd zoals oxytocine, anti-histamine, melatonine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam weer kan herstellen en daardoor beter kan functioneren. En laat het nou net het oxytocine hormoon zijn wat vrij komt bij het knuffelen. Als een vrouw net bevallen is, dan knuffelt zij haar baby, waardoor aan beide kanten een geluksgevoel ontstaat. Die is de basis voor herstel en groei van een baby. Krijgt een baby geen liefde, dan zie je dat het kindje klein blijft, maar ook allerlei ziektes of ongemakken kan gaan ontwikkelen of hier slecht van herstelt.

En wat heeft dit dan met mijn behandeling te maken? Mijn doel is mensen een betere functie van de wervelkolom en zenuwstelsel te geven door blokkades op te heffen. Blokkades die ervoor zorgen dat het brein niet meer goed kan communiceren met weefsels in je lichaam en weefsels dus minder gaan functioneren of stuk kunnen gaan. Door het oplossen van deze blokkades in de wervelkolom kan het lichaam gaan herstellen, net zoals ze in die grot zitten.
Ik maak mensen niet beter. Door de behandeling kan hun eigen lichaam van binnenuit gaan herstellen, met als bijwerking dat klachten verdwijnen. Doe je dit met een juist behandelplan op de juiste manier, dan kunnen er allerlei wondertjes ontstaan, of komt er eindelijk een lange termijn herstel. Wat is er dan mooier,handiger, slimmer en effectiever dan dat ik na de behandeling iemands systeem nog een extra boost kan geven d.m.v.  stimulatie van een hormoon waardoor men gelukkiger wordt en sneller hersteld.
Af en toe denk ik.. we zijn gek dat we dit niet allemaal doen. Onze maatschappij zou een veel mooiere maatschappij zijn en bij voorbaat al een veel gezondere maatschappij. Jammer dat we dan altijd maar denken dat we hard moeten zijn, en dat we ons afvragen of de ander ons dan niet raar vindt.

 

De voordelen van knuffelen

Mocht je nog niet overtuigd zijn? Dat zijn er nog veel meer redenen waarom knuffelen goed is voor een mens.

1. Het versterkt relaties
Knuffelen is dé manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en sleur. Als jij in de armen ligt van diegene die je liefhebt, ben je gefocust op alle positieve dingen die jullie samen hebben. En dat kan de band met je partner/kind/moeder/vriendin alleen maar versterken. Met slechts een kwartiertje knuffelen per dag is je relatie sterker dan ooit.


2. Een positiever wereldbeeld
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel affectie tonen naar elkaar positiever naar de wereld kijken. Niet verwonderlijk dus dat jij je na een knuffel van iemand die om je geeft een stuk beter voelt. Het werkt verlichtend.


3. Het vermindert stress
Door te knuffelen komt het stofje oxytocine vrij, wat voor een instant geluksgevoel zorgt. En hoe groter je geluksgevoel is, hoe minder plaats er is voor stresshormonen. Trek dus na die zware dag op je werk geen zak chips open om je beter te voelen, maar kruip zo dicht mogelijk tegen je partner aan.


4. Het is goed voor de lijn
Nog een fijne bijkomstigheid: hoe meer oxytocine je in je lijf hebt, hoe kleiner de kans is dat je de koelkast opentrekt op zoek naar iets lekkers. Ideaal toch.


5. Lekker knuffelen = lekker slapen
Zoals punt 3 al zei: knuffelen zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor stresshormonen in je lichaam. En hoe minder stress je ervaart, hoe lekkerder je slaapt. Welkom slaapstofje Melatonine, adieu cortisol en slaap lekker!


Het mag dus wel duidelijk zijn dat de literatuur het voordeel van knuffelen ondersteund. Mocht je het nog niet (veel) doen.. Probeer het eens. Wie weet hoeveel beter je je kunt voelen... Het kost niets, en geeft veel!

Gerelateerde artikelen