26-06-2018

Mijn baby is rusteloos, wat nu?

Een gebruikelijke uitdaging waar veel ouders mee te maken krijgen, is dat hun baby rusteloos is. Het is al moeilijk genoeg om jezelf te moeten aanpassen, te herstellen van een bevalling als vrouw zijnde, en om te zorgen voor een klein persoon. Maar het kost je heel veel energie en geduld als je baby ook nog oncomfortabel is en zich niet lekker voelt. Als chiropractor weet ik dat we kunnen helpen in dit proces, maar hoe werkt het?

Een pasgeboren baby groeit super snel. Dit betekent dat alle focus in het lichaam is gericht op voeding, vertering en slaap. Als dit fout gaat voelt de baby zich extreem oncomfortabel, gaat de baby vaak schreeuwen om de aandacht op zich te vestigen, en loopt het vaak rood aan.

 

Waarom is mijn baby rusteloos?

Het brein/lichaamconnecties:
Ken je het gevoel wanneer je net een groot kerstdiner hebt gegeten? Het is je misschien opgevallen dat er dan meer speeksel en verteringsenzymen geproduceerd worden. Het aantal hartslagen per minuut neemt af, alles gaat trager en je voelt je slaperig worden.
Dit wordt geregeld door het parasympathische zenuwstelsel, een deel van het zenuwstelsel die het lichaam in een 'rust, groei en verteer' modus zet. Dit is de tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel, welke je in een fight/flight modus zet. Het doel hiervan is dat je kunt vluchten bij stress (voor bijv. een roofdier als we aan het jagen waren). Als deze modus aan staat, is het hoofddoel alleen overleven. Herstellen en groeien is dan niet belangrijk voor het lichaam. Je kunt je voorstellen dat wanneer het hoofddoel van je lichaam is om te groeien en te ontwikkelen, het erg belangrijk is dat het parasympathische zenuwstelsel goed actief is. Als dit deel van het zenuwstelsel wordt geblokkeerd, is het kindje juist in de 'vecht en vlucht' modus. Dit betekent dat zijn zenuwstelsel ervan overtuigd is dat het in een constante modus van gevaar is. Dit is geen ideale timing voor vertering, slaap en groei/ontwikkeling!

 

Waarom slaapt mijn kindje niet goed?

Kinderen die problemen hebben in het parasympathische zenuwstelsel kunnen alleen voor korte periodes slapen en hun slaap zal dan niet zo diep zijn. Ze zullen misschien een overactieve schrikreactie hebben en hun vertering zal worden aangepast en minder efficiënt worden. Dit kan tot de volgende symptomen leiden:
- urenlang per dag ontroostbaar huilen, vooral in de namiddag en avond
- een opgezette buik
- handen in een vuisthouding door de pijn
- het kind zoekt misschien naar verlichting van de pijn door vaker voeden en langer voeden
- overstrekking
- overdreven reflux of zelfs overgeven
- Het kindje wil steeds bij de ouder zijn, als troost, en wil dus niet neergelegd worden.
- je kunt misschien opmerken dat een ongelijke vorm van het hoofd begint te ontwikkelen welke in combinatie kan optreden met een voorkeurshouding. De voorkeurshouding kan alleen in de nek te zien zijn, maar kan ook soms duidelijk naar voren komen, doordat het lichaam zich in een banaanvorm strekt. Dit is makkelijker te zien als je de baby onder de oksels optilt. Het lichaam zou dan recht naar beneden moeten hangen, en niet naar 1 kant.

 

Wat helpt bij een rusteloos kindje


Chiropractoren beoordelen het ingewikkelde functioneren van de wervelkolom en zijn relatie met het centrale zenuwstelsel. Als er een blokkade is in de beweging van de wervels, veroorzaakt dit een storing in het zenuwstelsel en verhindert het de optimale functie hiervan.

Het parasympathische zenuwstelsel loopt met name door het nek- en lendegedeelte van de wervelkolom en het bekken. Het is zeer veel voorkomend om blokkades tegen te komen in deze gebieden. Dit zorgt voor een vermindering van de parasympatische functie in het lichaam, en dus een activatie van de sympatische functie.
Er gaat ten slotte iets niet goed in het lichaam. Dit zal dus leiden tot een toegenomen 'vecht en vlucht' reactie met als gevolg een rusteloze baby.
Deze blokkades zijn vaak het gevolg van binnenbaarmoederlijke stress (emotie/chemisch of fysieke spanning in de baarmoeder of kanteling hiervan) of lichamelijke stress tijdens de bevalling.

Hoe behandeld de chiropractor mijn baby

Er is vaak veel onwetendheid bij wat wij doen tijdens een behandeling. Wij gebruiken lichte, specifieke, vingertop druk om deze blokkade te verwijderen. Hierdoor kan het lichaam zich herstellen en gaan functioneren zoals het zou moeten.

Zelfs na jarenlange ervaring, verbaas ik me er nog steeds over dat zo'n lichte behandeling een schreeuwende en ongelukkige baby kan veranderen in een relaxte en blije baby.
Of dat een moeder, die onder behandeling stond, haar 1,5 jaar oude kind meenam op mijn verzoek. De moeder was zo moe, want het kindje werd nog steeds een paar keer wakker per nacht, maar tevens liep het kindje ook nog steeds aan de hand in plaats van los. Na 1 behandeling, liep het kindje de dag na de behandeling gelijk los. Dit is fantastisch om mee te maken.

Even voor de duidelijkheid... ik voer geen druk uit op speciale slaap/groei en eet 'knoppen', maar verwijder in plaats daarvan de blokkade, zodat de baby weer normaal en natuurlijk kan functioneren!

De research laat zien dat we een van de veiligste behandelmethodes zijn en dat we effectief zijn bij het behandelen van geïrriteerde baby's. Het mooiste is dat chiropractische zorg natuurlijk is en zonder medicijnen. Herstel gaat van binnenuit.
Een rustig kindje is in staat om te groeien en zich te ontwikkelen op een veel natuurlijkere manier dan een rusteloze baby.

Een van mijn favoriete studies is een lange termijnstudie die laat zien dat kinderen die door een chiropractor behandeld werden als baby minder woede-uitbarstingen blijken te hebben en minder vaak 's nachts wakker worden in de eerste 2 à 3 jaar... een duidelijk teken van een goed werkend zenuwstelsel!

 

Wanneer beginnen met chiropractie?


Hoe langer we blijven rondlopen met deze blokkades in ons zenuwstelsel, des te meer ruimte we voor deze afwijkende patronen creëren. Het kind went misschien aan abnormale slaappatronen en door de inefficiënte vertering, kan de microdarmflora veranderen.

Maar wat je ook vaak ziet, is dat deze kinderen motorisch meer problemen hebben of achter blijven als ze wat ouder worden. Volwassenen hebben veel meer tijd nodig om te herstellen. Reden hiervan zijn de blokkades welke ook hun zenuwstelsels aantasten en het lichaam in vecht/vlucht modus zet, en dat naast de huidige stressoren in ons leven.
Hippocrates zei vroeger al.. 'kijk naar de wervelkolom voor de oorzaak van ziektes'.

Dit is waarom we zo genieten bij het behandelen van kinderen, omdat we weten hoeveel beter hun leven zal worden door chiropractie! Hoe sneller we deze kinderen kunnen helpen naar een normale gezondheid, des te beter het is voor hen op de lange termijn. Onze kinderen zijn onze toekomst, zij creëren onze maatschappij. En wat is er beter dan een gezonde en blije maatschappij die straks voor ons, ouderen moet gaan zorgen ;-).

Meteen een afspraak inboeken voor jouw kleintje? Dat kan hier.

 

Referenties:
Klougart N, Nilsson N and Jacobsen J (1989) ??J Manipulative Physiol Ther. 1989 (Aug);12 (4): 281-288
Wiberg JMM, Nordsteen J, Nilsson N ??J Manipulative Physiol Ther. 1999 (Oct);22 (8): 517-522
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19836599
ICPA (International Chiropractic Peadiatrics Association)

Gerelateerde artikelen