23-05-2022

Waarom is water drinken goed voor je

Je hoort het zo vaak: “drink je wel genoeg water?”
Maar waarom moet je eigenlijk genoeg water drinken en hoeveel moet je dan drinken.

Vocht is nodig voor het opnemen van voedingsstoffen in je darmen en voor het afvoeren van je afvalstoffen. Verder helpt het ook bij het regelen van je lichaamstemperatuur.

Het kraakbeen in gewrichten en de schijven van de wervelkolom bevatten ongeveer 80 procent water. Als je te weinig water drinkt, kunnen deze uitdrogen wat weer leidt tot het verminderen van het schokabsorberende vermogen van de gewrichten. Dit leidt weer tot gewrichtspijn.

Soms denk je honger te hebben, maar dan heb je eigenlijk vocht tekort. Probeer daarom eerst een groot glas water te drinken voordat je de koelkast leeg eet. Je hersenen geven namelijk een hongergevoel af terwijl je dorst hebt. Water geeft je ook een vol gevoel en dus eet je minder en dat is wel handig als je wilt afvallen.
Water is ook nog eens ontzettend goed voor je hersenen. Deze bestaan nl voor 90% uit vocht. Als je te weinig drinkt, kan dit concentratieproblemen geven.

Verder wordt je huid ook ontzettend blij als je genoeg water drinkt. Deze wordt zo namelijk extra gehydrateerd.

 

Hoeveel water moet ik drinken op een dag

Hiervoor kan je makkelijk het volgende rekensommetje gebruiken:
35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht: een persoon van 70 kilo moet dus ongeveer 2.4 liter water per dag drinken en een persoon van 85 kilo 2.9 liter.

Heb je moeite met dat glas water, probeer dan een schijfjes citroen, komkommer of gember aan je water toe te voegen. Dit geeft je water een subtiel smaakje.

Gerelateerde artikelen