Onderzoek & Behandeling

Het eerste consult bestaat uit 2 delen zodat wij u zo snel mogelijk kunnen helpen

 

Deel 1. Informatie bijeenkomst

Omdat het niet mogelijk is om alles uit te leggen tijdens de behandelingen, en wij graag willen dat u op korte termijn terecht kunt, geven wij 2 keer per week een lezing over chiropractie en wat u zelf kunt doen om uw klachten zo goed mogelijk onder de knie te houden. Dit is de eerste kennismaking en hier hoort u waarom klachten ontstaan, wat er wel en niet gebeurd in het lichaam bij pijn, wat u zelf kunt doen om zo snel mogelijk te herstellen en hoe een behandelplan er gemiddeld uit ziet. Uit ervaring weten wij dat mensen die deze lezing bijwonen, sneller herstellen en langduriger een goede rug behouden. Tijdens de lezing is er genoeg tijd om rustig vragen te stellen. Deze lezing is open voor iedereen en is GRATIS. Opgave is wel prettig zodat wij weten hoeveel mensen er komen en mocht de lezing een keertje niet door gaan, dan kunnen wij u bereiken. Voor meer info klik hier.

De feedback is super enthousiast en men zegt standaard "Dit is vrij logisch, waarom legt een fysio of een dokter dit niet uit?" Dus mocht u mensen kennen die ook lopen te sukkelen of met chronische of terugkerende klachten lopen, breng ze dan zeker mee. Dit wordt standaard niet verteld, maar wel super belangrijk om een gezonde rug te behouden voor latere leeftijd. 

 

Deel 2. Het Onderzoek Intakegesprek

Voorafgaand aan uw eerste bezoek vult u een vragenlijst in over uw klacht(en) en uw gezondheid. Daarna wordt er een intake gesprek gedaan aan de hand van de ingevulde vragenlijst. 

Onderzoek

Na het intakegesprek wordt er een onderzoek gedaan. Vooral evenwicht, coördinatie en houding, spierkracht, reflexen en gevoel worden gecontroleerd. Zorgvuldig wordt er gekeken of de linker- en rechterzijde van het lichaam symmetrisch werken en de wervelkolom wordt gecontroleerd op blokkades.

iDXA bodyscan

Indien er de laatste 2 jaar röntgenfoto’s/MRI/CT scans gemaakt zijn, dan zullen deze opgevraagd worden voor een beter beeld van de klachten. Indien dit niet gebeurd is, zal er bij mensen vanaf 25 jaar een basis iDXA scan gemaakt worden waarbij de gehele wervelkolom gescand wordt op slijtage en/of afwijkingen, en wordt een osteoporose meting gedaan van beide heupen en lage rug. Dit helpt bij het uitsluiten van bepaalde afwijkingen/ziektebeelden en betere prognosestelling. Voor meer info over de iDXA bodyscan klik hier

Behandeling

Een lichte behandeling kan plaats vinden tijdens het eerste onderzoek als er GEEN contraindicaties zijn. Een lichte behandeling is vanwege het feit dat we niet weten hoe uw systeem reageert. Vandaar de eerste keer een lichte behandeling. Bij het volgende bezoek zal overlegd worden of er meer gedaan kan worden indien er weinig tot geen (na)reactie op de behandeling is geweest.

 

Vervolg consult

Diagnose:

In uw volgende bezoek wordt er uitgebreid met u overlegd wat er uit het onderzoek is gekomen, zal de scan met u worden doorgenomen en krijgt u een kopie mee van deze scan. Afhankelijk hiervan volgt een behandeladvies indien behandeling van toepassing is. Evt. wordt er besloten tot een doorverwijzing terug naar huisarts of andere therapeut. Tevens wordt ook uitgelegd wat u van de behandeling kunt verwachten. Eventueel opgevraagde  röntgenfoto’s/MRI's/CT's worden dan ook besproken. 


De Behandeling

Uit het onderzoek wordt een beeld verkregen van de functie van de wervelkolom en gewrichten en belastbaarheid van het zenuwstelsel. Dit zal uiteindelijk bepalen welke vorm van behandelen, de frequentie van behandeling, en de hoeveelheid die gedaan wordt binnen 1 behandeling, gekozen zal worden. Een zenuwstelsel dat zwak is, reageert sterk op iedere externe prikkel. Deze patiënt is bijv. overgevoelig voor licht, snel duizelig bij bijv. autorijden en kan niet meerdere dingen tegelijk doen. Het zenuwstelsel moet echter gestimuleerd worden om wederom op een hoger niveau te kunnen functioneren. Net als een zwakke spier getraind moeten worden om beter te functioneren, moet ook het zenuwstelsel getraind worden. Het is daarom van essentieel belang dat de dosering van de stimulus optimaal is d.w.z. niet teveel, maar ook weer niet te weinig. Voor behandeltechnieken klik hier