20-03-2023

Pijn op het schaambeen

Een venusheuvel is de benaming van het schaambeen voor vrouwen. Bij mannen wordt het gewoon het schaambeen genoemd. Hoewel mannen ook een schaambeen hebben, komen deze klachten bij vrouwen vaker voor. En dat heeft voornamelijk met de hormonen en de vorm van het vrouwelijk bekken te maken.

De Latijnse naam voor schaambeen is os pubis. Het os pubis is een soort van gewricht (het is niet een gewricht in de gewone zin van het woord, maar er zit wel miniem beweging in) welke bij een verkeerde stand klachten kan gaan vooroorzaken. Hoewel ik niet diep op de anatomie wil in gaan, is het belangrijk om te weten dat het os pubis onderdeel is van het bekken.

 

Bekkenscheefstand

Pijn op dit gebied kan meerdere redenen hebben. Wij bespreken 1 reden waarom je pijn hier kan hebben en dit gaat over pijn lokaal over je schaambeen als gevolg van een bekkenscheefstand. Het kan ook zijn dat je pijn in je liezen hebt (eenzijdig of beiderzijds) of pijn bij beweging van je benen, vooral wanneer je de benen naar elkaar toe brengt. De spieren (adductoren) zitten namelijk aan het schaambeen vast en beweging creëert extra belasting op dit schaambeen wat (extra) pijn creëert.

Zoals ik al benoemde kan het os pubis miniem bewegen. Het beweegt in samenhang met de bekken gewrichten/SI-gewrichten. Dus als het bot van het bekken aan 1 kant beweegt, dan beweegt dit ook mee aan de voorkant bij het schaambeen. Zie het als een elastiekje.. Als je aan 1 kant beweegt, dan gebeurd er ook van alles aan de andere kant. Je kunt dit dus niet los van elkaar zien.

 

Een scheef bekken

Wanneer een bekken scheefstaat, dan komt er dus ook een scheefstand in het gewricht van het schaambeen. Een lichaam kan dit tot zover compenseren zonder pijn. Als het over een grens heen gaat, is het weefsel teveel stuk gaan, werd het teveel overbelast, en dan ontstaat er pijn.

Heel veel mensen lopen rond met een onopgemerkt scheef bekken (vaak al vanaf jonge leeftijd). Sommige mensen hebben dan bekken- of rugklachten. Sommige mensen hebben nog geen klachten.
 

Bekkenscheefstand bij zwangerschap

Wanneer er bij de vrouw een zwangerschap bij komt, waarbij de hormonen de banden weker maken, en het indalende kindje druk zet op het bekken, dan krijgt het os pubis het nog zwaarder te verduren. Wat vaak leidt tot pijn op het schaambeen/venusheuvel.
Dan zijn vaak de poppen aan het dansen, want op deze manier wordt een zwangerschap wel heel zwaar aangezien dit over 9 maanden heen steeds erger wordt.
En klachten kunnen zich verder verspreiden over de lage rug en kramp in de bilspieren.
Wanneer het kindje eruit is, hopelijk met zo min mogelijk complicaties, verdwijnen de hormonen en de druk op het schaambeen weer, en zal de pijn ook vaak minder worden of verdwijnen. Echter is dat niet bij iedere vrouw het geval. De opgelopen belasting-stress, schade en bekkenscheefstand kan ervoor zorgen dat deze pijn voortduurt.

 

Wat kan je doen aan pijn aan het schaambeen?

Wanneer je hier niets aan doet, of niet op de juiste manier, dan zal de pijn mogelijk voortduren zoals hierboven beschreven.
Daarbij kan de compensatie in de rug steeds groter worden, met steeds grotere schade en overbelasting van andere weefsels. Slijtage en hernia’s zijn de gevolgen.

Een manier om dit op te lossen is de spieren rondom te verlichten, zodat het minder gaat trekken aan het schaambeen. Echter ben je dan indirect en langzamer bezig.
Het belangrijkste is dat de stand van het bekken gecorrigeerd wordt. Op die manier zal de scheefstand in het os pubis ook verminderen wat maakt dat de daarbij behorende belasting en irritatie ook steeds minder wordt. Het gewricht mag hierdoor rust gaan krijgen, het lichaam zal verder herstellen, en pijn kan op deze manier verdwijnen. Het behandelen van dit soort klachten zijn dus bij ons een standaard onderdeel van ons werk als Chiropractor.

 

Chiropractie tijdens de zwangerschap

Mag je wel behandeld worden tijdens je zwangerschap?

Bij veel mensen ligt er nog een taboe op chiropractie, vooral tijdens een zwangerschap. Maar JUIST DAN is het zo belangrijk om behandeld te worden, zodat het lichaam optimaal functioneert. Het kindje is afhankelijk qua ruimte en ligging, van de moeder haar bekken functie.
Is deze functie niet normaal, dan kan de ruimte veel krapper zijn, waardoor het kindje in een stuitligging gaat liggen. Met als gevolg mogelijk een moeilijke bevalling of een keizersnede.
Indien het kindje wel met het hoofdje naar beneden ligt, dan kan het zo zijn dat het hoofdje tegen een kant van het bekken wordt gedrukt, waardoor het geboren wordt met een plat hoofdje aan een kant.
Bij de geboorte staat het kindje dan al 1-0 achter omdat de brein ontwikkeling hieronder lijdt.
Tevens wordt het moeilijker voor het bekken om wijder te worden, als voorbereiding om het kindje uit te drijven. De zenuwen die de baarmoeder en spieren aansturen komen ook uit de lage rug en zullen als gevolg minder goed aansturen. Met als gevolg veel meer complicaties bij de bevalling.
Research laat zien dat tijdens chiropractie behandeling het bekkenbodem steeds meer in ontspanning brengt, zoals nodig is, als voorbereiding dat het kindje wordt uitgedreven zonder complicaties.
Al met al laat de research en onze eigen 22+ jaar ervaring zien dat wanneer er behandeld wordt tot aan de bevalling, bevallingen veel vlotter en met minder complicaties plaats vinden.

 

Gratis baby check
Baby check na de bevalling

En aangezien onze specialisatie is het behandelen van baby’s, vinden wij het natuurlijk prachtig om een baby te checken als het net geboren is. Voor vaste klanten, komen we met liefde aan huis om de nieuwe mama en papa te feliciteren en de kleine even een check te geven en indien nodig een correctie, waardoor de kleine gelijk lekker in zijn/haar vel kan zitten. Er is namelijk niets mooiers om de natuur optimaal tot uiting te laten komen.

 

Vragen naar aanleiding van deze blog? Bel ons of stuur ons een mailtje.
Elke dinsdag tussen 5 en half 6 kun je gratis je bekken laten checken op ons gratis inloopspreekuur.
Check wel even onze facebook of website of er een geen dinsdag  uitvalt i.v.m. vakantie. Het zou jammer zijn als je voor een vaste deur staat.

Bovenstaande herken je helemaal? Maak dan nu gelijk een afspraak hier

Gerelateerde artikelen