26-06-2020

2017 en 2018. Op avontuur in Haiti.

Het vrijwilligersavontuur is voorbij om de mensen een betere levenskwaliteit te geven in Haiti en de Domicaanse Republiek. Dit door middel van chiropractie behandelingen. Wat is dit een enorme belevenis weer geweest. Zoveel gezien en gebeurd. Teveel om op te noemen. Het is hartverwarmend maar ook hart verscheurend geweest. Vorig jaar maart 2017 was  het al een zeer bijzondere ervaring om als chiropractie vrijwilliger de mensen van een stukje gezondheid en een sterker lichaam te voorzien in Haiti. Dit jaar werd de Dominicaanse Republiek ook aangedaan, samen met nog heel veel andere chiropractoren en studenten. Een groot gedeelte van de groep verliet na Haiti de trip. In de Dominicaanse Republiek kwam er een 4-tal studenten weer bij zodat we met een kleinere groep verder gingen met behandelen. Al met al was het een bijzondere ervaring weer om naast collega's en studenten mensen te mogen helpen. Voor de geschreven updates met een aantal foto's en filmpje zie onze facebook.

Om een impressie te krijgen van mijn werk als vrijwilliger zie mijn foto's in het album op Facebook of lees de updates van 25 en 28 september en 1 oktober waarin de foto's meer betekenis krijgen met de verhalen die ik heb mee gemaakt. Wil je een indruk van mijn eerste keer vrijwilligerswerk in Haiti in maart 2017, klik dan hier.

Ik wil graag alle mensen bedanken voor alle donaties voor mijn trip, en de hygienische producten (Etos), kleren en speelspullen voor het weeshuis. Ook de mensen die mee gedaan hebben met alle workshops wil ik graag bedanken voor het meedoen, en hierdoor mij  hebben ondersteund. Ik heb alle workshops met veel plezier gedaan, en n.a.v. alle positieve feedback hebben mensen dit ook als zeer positief ervaren. De meditatie workshops zal ik waarschijnlijk met enige regelmaat gaan herhalen, zodat mensen hier meer mee kunnen oefenen.

In ieder geval hebben we de kinderen enorm blij gemaakt. We hebben het weeshuis gebied bezocht en dit is enorm aan het vorderen. Het weeshuis zelf is klaar nu, alles is daar ingericht. De wezen zijn daar helemaal op hun plek en blij. Nu worden alle andere gebouwen en restaurant verder afgemaakt, zodat de wezen een baan in het restaurant kunnen krijgen, en daardoor zelf geld kunnen gaan verdienen. Het is echt hartverwarmend hoe deze non-profit organisatie zo'n enorm steun is en een mega bijdrage levert door heel Haiti. Wil je meer weten, doneren, of zelf ook een keer mee gaan, zie dan de website www.chiromissions.com.

Footnote: Dit artikel is geschreven op facebook in maart 2018. Na deze geweldige ervaring in 2017 heb ik deze ervaring nog een keer mee mogen maken in 2018. Dit keer was het een hele andere ervaring die bouwde op de vorige. Omdat ik wist wat ik kon verwachten kon ik nog meer genieten van het geven van behandelingen en het begeleiden van de studenten die mee waren op deze reis. 

De conclusie van dit avontuur: Zo'n avontuur is iets wat ik iedereen kan aanbevelen. Het geven van je liefde en aandacht geeft zoveel voldoening, iets waar ik echt heel dankbaar voor ben. Of dit nu is als chiropractor of een willekeurige vrijwilligersreis via een organisatie om mee te helpen bij de lokale bevolking aan lokale projecten? Het maakt niet uit.... het is een ervaring om nooit meer te vergeten, en zo leren we ook meer om dankbaar te zijn voor alles wat we hier hebben.