22-06-2023

Wat te doen als borstvoeding geven niet lukt?

Borstvoeding kan 800.000 levens per jaar redden. 
En wat heeft Chiropractie hier mee te maken?

Baby’s en mama’s die problemen met borstvoeding ondervinden, zien wij vaak in onze praktijk.  Gelukkig weten deze mama’s de link met chiropractie al. 
Voor degene die deze kennis nog niet hebben, lees dan onderstaande eens. 
Moedermelk wordt universeel aanbevolen als de beste voeding voor een baby. 
De WHO schat dat als meer moeders borstvoeding zouden geven dat op wereldniveau 800.000 levens per jaar zou redden, voornamelijk bij baby's jonger dan zes maanden, Het zou tevens het aantal moeders dat borstkanker, eierstokkanker, diabetes type 2 en hartaandoeningen krijgt, verminderen . 

De voordelen van moedermelk voor baby's zijn onder meer een verbeterd immuunsysteem, verminderd risico op infecties en minder ziekenhuisopnames. 
Borstvoeding vermindert het risico op wiegendood, kolieken en allergieën, verhoogt het IQ van de baby en verbetert de hechting tussen moeder en baby.

Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's en bevat een ideale combinatie van eiwitten, vetten, koolhydraten, immunoglobulinen, vitamines, mineralen, oligosachariden, microben en lactoferrine, passend voor elke baby. 
Het colostrum (de stof die in de borst wordt geproduceerd voordat de melk binnenkomt) bevat levende stamcellen voor de opbouw van de hersenen van de baby, lever, botten, enz. 
Het colostrum bevat ook eiwitten die het darmkanaal bedekken en de openingen dichten om te voorkomen dat schadelijke bacteriën en ongewilde voedingsstoffen de weg oversteken in de bloedbaan, met als gevolg minder allergieën. 
De combinatie van voedingsstoffen in moedermelk verandert naarmate de baby ouder wordt, van het begin tot het einde van een voeding en van 's ochtends tot' s avonds, met hogere melatoninespiegels in latere voedingen. 
Moedermelk is zelfs verschillend, afhankelijk van het geslacht!!! Als de baby niet lekker is, wordt het immuunsysteem van de baby overgedragen aan de moeder via kanalen in de tepelhof wanneer de baby drinkt, waardoor de moeder melk kan produceren die precies de juiste samenstelling van antilichamen voor de zieke baby bevat.

Wat kunnen wij als chiropractor hierin betekenen?
Als wij als chiropractors een baby tegenkomen die moeite heeft met borstvoeding, kan dat door het volgende komen:
• Heeft de baby een voorkeur om het hoofd in één richting te draaien tijdens het slapen of rusten? Geeft de baby de voorkeur aan één borst? Neemt de baby een strekhouding aan? Dit kan duiden op een blokkade van de hoge nek en durale spanning waardoor slecht aanleggen, slechte tongfunctie en moeite met het coördineren van het zuig-/slik-/ademritme ontstaan.
• Lijkt de baby slap en heeft hij moeite het hoofdje op te tillen als hij op de buik ligt? Dan kan dit ook duiden op een nekblokkade waardoor de zenuwen die uit de nek de nekspieren niet goed aansturen. Andersom kan een hele sterke nek vanaf geboorte ook duiden op veel te veel spierspanning in de nek. Hoe trots we ook zijn op ons kind, dat hij/zij dit al kan… het is geen goed teken. 

Voor de moeder die moeite heeft met de productie, kan het bovenstaande een reden zijn. Als een kindje niet goed hapt, dan is dat geen goede stimulatie voor productie van borstvoeding. Pijn en borstontstekingen kunnen het gevolg zijn. 
Maar er is nog iets dat heel belangrijk is…. 
De zenuwen uit de middenrug, en indirect ook de hoge nek, sturen de borstproductie aan. 
Het is dus zeer belangrijk om een goede functie van de wervelkolom te hebben voor een goede borstproductie . Deze volgende neerwaartse vicieuze cirkel herkennen veel moeders met borstvoedingsproblemen wel:  Kleine productie= stress = vecht en vlucht reactie= krommere en meer gespannen houding = blokkade in de middenrug = lage productie = stress… etc. etc.. 
Een chiropractie behandeling kan deze cirkel doorbreken omdat de behandeling je wervelkolom beter laat functioneren maar jezelf ook uit vecht en vlucht reactie haalt.
Soms kunnen borstvoedingsproblemen aanzienlijk worden verbeterd door de voedingshouding van de baby te veranderen. 
De traditionele wieghouding waarbij de baby op mama's arm horizontaal over haar lichaam ligt, geeft de baby niet veel controle. De zwaartekracht van de melk wanneer toeschietreflex optreedt, kan behoorlijk overweldigend zijn en ervoor zorgen dat de baby moeite heeft om te ademen. Ademen heeft uiteraard altijd prioriteit! 
Om de baby in deze positie te helpen bij het aanleggen, houdt de moeder vaak het hoofd vast en plaatst de nek in extensie, wat een schrikreflex kan opwekken. Dit kan het sympathische zenuwstelsel of te wel een vecht en vlucht reactie op gang brengen, wat niet de ideale staat is om te voeden of te verteren.
Een voedingshouding waarbij de baby meer controle heeft over het melkvolume en de moeder zich meer ontspannen kan voelen, is de 'spreidstand': de moeder leunt achterover in een hoek van ongeveer 45 graden, comfortabel ondersteund door kussens. De baby ligt verticaal, evenwijdig aan het lichaam van de moeder, buik tegen buik, bij voorkeur huid tegen huid. Het hoofdje van de baby wordt vrijwillig uitgestrekt en ondersteund door de hand van de moeder, de kin naar beneden en de neus vrij om te ademen. In deze positie kan de baby zijn primitieve reflexen gebruiken om te drinken (borst grijpen, kruipen, stappen, wroeten, zuigen, slikken), zowel zijn hersenen als zijn lichaam 'trainen'. 
De baby kan de melkstroom regelen omdat deze niet passief wordt gedwongen door de zwaartekracht, en kan het hoofd gemakkelijk bewegen als dat nodig is. Bovendien kunnen ze de ogen van mama zien om de band te versterken. 
Voor mama is de relaxte houding veel comfortabeler, met minder belasting van de nek en schouders. Deze positie stimuleert ook het heiligbeen, waardoor de vagale respons en de afgifte van oxytocine toenemen om de melkproductie te bevorderen.
 

Gerelateerde artikelen