Technieken

Voor het goed doseren van de stimulus kan de chiropractor kiezen tussen verschillende correctievormen/technieken, deze kunnen met de hand uitgevoerd worden en/of door gebruik te maken van instrumentatie genaamd een activator of wigjes 

De basistechniek van een chiropractor is een specifieke manipulatietechniek. Deze techniek wordt aangepast aan de aard van de klacht en aan de bouw van de patiënt en varieert van een langzame rek- en tractietechniek (bijvoorbeeld bij letsel aan de tussenwervelschijven “hernia”) tot gewrichtscorrecties. Een gewrichtscorrectie is een manipulatieve techniek van de gewrichten van de wervelkolom, armen en/of benen. Meestal wordt daarbij een snelle druk uitgeoefend op het gewricht. Als het gewricht wordt losgelaten, kan er een klik- of krakgeluid worden waargenomen (net zoals u wel eens een vingerkootje hoort knakken). In de volksmond wordt dit wel ”bottenkraken” genoemd, maar het heeft niets met bottenkraken te maken. Het knakkende geluid wordt veroorzaakt door de gewrichtsvloeistof die kortdurend onderhevig is aan een lagere druk. Ditzelfde zie je gebeuren als je een champagnefles opent. Het knakken is dus een normaal fenomeen en niets om je zorgen over te maken. Bij goede ontspanning, is dit niet pijnlijk om te ervaren. 

Indien iemand problemen heeft met gewrichtscorrecties waar het 'knakje' bij vrij komt, dan is het geen probleem om dit te overleggen met Nancy. Zij heeft meerdere technieken in haar rugzak.