25-07-2018

CBS nieuws: Vallen is the nr. 1 reden van overlijden.
Als ik in mijn lezing vraag, wat gebeurd er in het lichaam en brein als je een balans oefening doet, dan heb ik nog weinig goede antwoorden gekregen. Maar het mechanisme is zo belangrijk in ons gehele functioneren en onze levenskwaliteit dat het belangrijk is voor mensen om dit te weten zodat ze goed oud kunnen worden.


Veel mensen vallen op latere leeftijd, waardoor een bepaald percentage komt te overlijden, direct of als gevolg van complicatie van de val. Men geeft de schuld aan het ouder worden of aan het medicatie gebruik als gevolg van klachten. Er komen daardoor steeds meer valpreventie tips zoals blijf actief, maar zorg ook dat je huis valproof wordt en andere valproof adviezen zoals laat je ogen checken of zorg voor goede schoenen. Echter zijn de laatste adviezen, resultaten wat je aanpakt. Niemand kijkt naar de oorzaak. Met als gevolg dat de kans nog steeds groot is dat je valt. Want vallen is een coördinatie welke mis gaat in het lichaam.


Wat bedoel ik daar mee?
In een notendop: het brein zorgt ervoor dat alle processen worden aangestuurd. Als het brein goed werkt dan worden o.a. vaten, organen en spieren goed aangestuurd waardoor alles soepel verloopt. Er is geen hoge bloeddruk, organen zijn onze fabrieken welke alle stoffen netjes maken danwel verwerken, en spieren zijn de juiste lengte en werken netjes samen zodat je bijv je lepel naar je mond kunt brengen zonder dat je daar over hoeft na te denken of dat hij in je oog terecht komt. Zelfs met je ogen dicht lukt dit als als er geen breinschade is. Bij balans zorgen je brein, de spieren en de feedback tussen deze 2 dat je stil kan blijven staan, zonder dat je veel naar voor/achter of naar de zijkanten zwaait. Probeer dit eens zelf te doen met je ogen dicht.. Het is NIET normaal dat je veel beweegt. Het is ook geen onderdeel van als je 75 jaar oud bent. Indien je veel beweegt, mag je jezelf afvragen waar het fout gaat? En dat is.. in het brein (of je moet spierschade of zenuwschade hebben)!


Als het brein minder goed functioneert zullen in het geval van een val, de spieren niet goed aangestuurd worden met verkeerde feedback, waardoor men niet kan anticiperen op een bepaalde beweging. Hierdoor zal de kans groot zijn dat men valt, of dat men een blessure oploopt.
Men denkt altijd dat dit op latere leeftijd gebeurd. Echter is een balanstest een standaard test wat wij doen bij ons in de praktijk van jong naar oud. Dit hebben we bij duizenden mensen gedaan. Het is dan ook schrijnend te zien dat dit niet alleen bij de echte ouderen gebeurd, maar bij de jeugd al vaak mis gaat. Als er al een verkeerde communicatie tussen brein en lichaam is bij de jeugd, hoe moeten zij dan gezond oud worden? Een brein dat al slechter functioneert op jonge leeftijd zal alleen maar verder degenereren als er niets veranderd. Maar wat je nog vaker ziet bij deze kinderen, waar men vaak niet bij stil staat, is dat deze kinderen gelabeled worden met ADHD, ADD, autistisch spectrum of gewoon dat ze wat trager of niet zo goed zijn in bepaalde dingen. Het is niet een diagnoselabel waar je niets aan kunt doen. Als het brein beter gaat functioneren, dan zullen kinderen (maar ook volwassenen) ook beter gaan functioneren en presteren in hun dagelijkse leven zowel thuis als op school. Dit zie ik dagelijks in onze praktijk.


Wat kun je eraan doen? Het brein heeft zuurstof, voedingstoffen en prikkels nodig om te overleven. Zuurstof hangt in de lucht, maar moet vanuit de longen getransporteerd worden. Als de ribbenkast en rug niet functioneren zal dit niet goed gebeuren. Voedingsstoffen: dit komt vanuit een goed en gebalanceerd dieet, bij voorkeur biologisch. Maar als de rug niet goed functioneert, zal de darm minder goed functioneren en de voedingsstoffen niet goed de bloedbaan in krijgen. Prikkels.. 90% van de prikkels in je lichaam komen vanaf de wervelkolom. Als de wervelkolom blokkeert op bepaalde plekken dan verlies je prikkels als gevolg. Vrij logisch toch? Voel je hierbij al pijn... nee, in het begin absoluut niet. Dus wat is dan de conclusie?
Laat je wervelkolom checken. Er hangt heel veel vanaf!


Kan dit gratis? Ja. Het is maar een paar minuten werk. Iedere dinsdag hebben we inloop tussen 5 en half 6 met een gratis wervelkolom check. Dus wacht niet langer en weet hoe het bij jou (en je kinderen) functioneert.